menusearch
khatevizhehnews.ir

رضا ملک زاده:عامل مرگ زودرس جربی بالا

جستجو
چهارشنبه ۲۱ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۴:۳۷
۱۳۹۹/۳/۱۵ پنج شنبه
(0)
(0)
رضا ملک زاده:عامل مرگ زودرس جربی بالا
رضا ملک زاده:عامل مرگ زودرس جربی بالا

 

معاون تحقیقات وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به مشارکت ۸۰محقق از ۴۰مرکز تحقیقاتی وابسته به ۳۵دانشگاه علوم پزشکی کشور در مطالعه جهانی «بررسی روند تغییرات چربی خون در ۲۰۰کشور دنیا، طی نزدیک به چهار دهه گذشته /۱۹۸۰تا ۲۰۱۸»، اطلاعات ایران را یکی از قویترین و وسیعترین دادههای این مطالعه و حاصل دقیقترین و مهمترین مطالعه چربی خون ایرانیان دانست که با آزمایش بیش از ۲۲۵هزار فرد شرکت کننده سالم به دست آمده است.

 

وی سپس به تشریح نتایج بررسی چربی خون ایرانیان در این مطالعه جهانی پرداخت و سطح کلسترول کلی خون (Total cholesterol/ Tc) در مردان را ۱۶۷میلی گرم و زنان را ۱۷۴میلی گرم اعلام کرد که به گفته وی نسبت به چهار دهه گذشته، تقریبا ثابت مانده و کاهش چشمگیری نداشته است.

 

میانگین «چربی خون خوب» در مردان و زنان ایرانی

 

رهبر مطالعات «کوهورت گلستان»، «کوهورت پرشین» افزود: میانگین «چربی خون خوب (HDL /High –Density Lipoprotein) که بهتر است حدود ۶۰میلی گرم باشد، در مردان ایرانی ۴۲٫۵میلی گرم و در زنان ایرانی ۴۸٫۷میلی گرم است که این میزان در سال ۱۹۸۰به ترتیب برای مردان و زنان کشور، ۴۱و ۳۹میلی گرم بوده است.

 

وی با بیان این که ایران یکی از کشورهای دارای سطح بالای چربی خون بد در جهان است، گفت: میانگین چربی خون بد (LDL/ Low Density Lipoprotein) یا (Non- HDL cholesterol) که بهتر است کمتر از ۷۰میلی گرم باشد، در مردان ایرانی، حدود ۱۲۴میلی گرم و در زنان حدود ۱۲۰میلی گرم است که نسبت به چهار دهه گذشته نسبتا ثابت مانده اند.

 

معاون تحقیقات وزیر بهداشت با یادآوری این موضوع که «نیمی از مرگهای ایرانیان زودرس (زیر ۷۰سال) است» گفت: سکتههای قلبی و مغزی علت نیمی از مرگهای زودرس در کشور است و سالانه بیش از ۱۵۰هزار نفر بر اثر سکته قلبی و مغزی جان خود را از دست میدهند که چربی خون بالا در ایجاد زمینه مناسب برای بروز سکتههای قلبی و مغزی و کبد چرب نقش بسیار مهم و تعیین کنندهای دارد.

 

ملک زاده افزود: «چربی خون بالا» و «فشار خون بالا» با هم، نقش بسیار اساسی در وقوع بیش از ۴۰هزار مرگ زودرس (زیر ۷۰سال) و حدود ۱۰هزار مرگ خیلی زودرس (زیر ۵۰سال) در ایران دارند.

 

عوامل ابتلا به چربی خون بالا

 

رییس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، عوامل ابتلا به چربی خون بالا را علاوه بر علل ارثی و ژنتیکی، پرخوری، اضافه وزن و چاقی، مصرف غذاهای پرچرب و رژیم غذایی پرکربوهیدرات، نداشتن تحرک کافی و ورزش نکردن، مصرف بالای نمک، مصرف الکل، استعمال سیگار، مصرف زیاد گوشت قرمز، مصرف کم میوهها و سبزیجات تازه و نیز افزایش سن بیان کرد.

 

ضرورت کنترل فشارخون و چربی خون در افراد بالای ۳۵سال

 

استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران بر همین اساس، کنترل چربی خون بالا را با انتخاب سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب، ورزش کردن و انجام آزمایشهای لازم به ویژه برای افراد پرخطر (افراد دارای سابقه خانوادگی مرگ زودرس ناشی از سکتههای قلبی و مغزی)، بسیار ضروری توصیف کرد و گفت: لازم است تمام ایرانیان بالای ۳۵سال، علاوه بر اندازه گیری قند خون، فشار خون و چربی خون خود را نیز چک کرده و در صورت بالا بودن سطح این ۲، برای درمان اقدام کنند. در این مورد، به ویژه «چربی خون بد» که در ایران به LDL معروف است، بهتر است به عدد زیر ۷۰میلی گرم کاهش پیدا کند.

 

سطح هشدار فشار خون و چربی خون بد

 

وی گفت: بر اساس آخرین پژوهشهای انجام شده جهانی، فشار خون بالاتر از ۱۲روی ۸غیر طبیعی و چربی خون بد (LDL /Non HDL Cholesterol) باید زیرسطح ۷۰میلی گرم باشد.

 

معاون تحقیقات وزیر بهداشت، نقش استاتینها (داروهای کاهنده چربی خون بالا) را در کنترل چربی خون بسیار مهم دانست و گفت: مصرف استاتینها سالانه از دهها هزار مورد سکته قلبی و مغزی در جهان پیشگیری میکند. نتایج مطالعات علمی نشان داده است که مصرف مستمر استاتین ها، پیشرفت بیماری کبد چرب را کنترل میکند.

 

 

رییس پژوهشکده بیماریهای گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، یکی از داروهای موثر در کنترل «چربی خون و فشار خون» که بر اساس پژوهشهای دقیق این پژوهشکده تولید و نتایج آن در مجله معتبر بین المللی «لنست» منتشر شده و هم اکنون در داروخانههای ایران موجود است را قرص «پلی پیل» دانست و گفت: با مصرف روزانه یک قرص «پلی پیل» با تشخیص و تجویز پزشک، میتوان از افزایش چربی خون بد و بالا رفتن فشار خون پیشگیری کرد.